Waarom kiezen voor duurzame kleding

Waar we vroeger allemaal naar de goedkoopste winkel holden om zo veel mogelijk goedkope t-shirts en truien in een keer te kopen, maken steeds meer Nederlanders de keuze om te gaan voor kwalitatieve en eerlijke kleding. We houden met zijn allen steeds meer rekening met de natuur en ons klimaat. Dit moet ook wel om de aarde in leven te houden. Waar we dus vroeger gelukkig werden van veel en goedkoop, zijn we nu trots op een mooi nieuw pronkstuk in de kast. Als je de overstap hebt gemaakt van ‘normale’ kleding naar duurzame kleding, merk je ook dat je weer écht gaat genieten van het kopen van kleren: elk duurzaam kledingstuk wat je koopt voelt namelijk als een klein feestje.

Wat is duurzame kleding?

Als je voor duurzame kleding kiest dan kies je voor kleding die weinig schade aanbrengt in de natuur. Niet alleen de natuur is hierin een teken van duurzaamheid, maar ook de werkomstandigheden worden hierbij in acht genomen. Als je duurzame kleding koopt weet je namelijk zeker dat iedereen die heeft bijgedragen aan het maken van dit kledingstuk, ook een eerlijk uurloon heeft gekregen en dat de personen die het gemaakt hebben allemaal oud genoeg zijn om ook echt te werken. Veel goedkope kleding wordt in landen zoals China en India gemaakt, dit zie je ook vaak op het label van je shirt of trui. Kies je voor duurzaamheid, dan weet je zeker dat de arbeidsomstandigheden goed zijn.

Goede kwaliteit

Naast dat je de natuur een plezier doet door duurzame kleding te kopen, doe je jezelf er ook een groot plezier mee. Een kledingstuk dat op duurzame wijze is gemaakt, bevat vaak goede en sterke stoffen. Dat betekent dat jouw nieuwe broek of mooie colbert niet binnen een paar keer dragen verkleurd of al versleten is. Duurzame kleding is vaak neutrale kleding die bij elke outfit wel passen. Er wordt wel rekening gehouden met de mode maar deze kledingstukken zijn allesbehalve ‘fast fashion’, wat staat voor de snel veranderende mode en trends die we steeds in de winkel zien. Door te kiezen voor een kwalitatief en tijdloos design kun je ervan uitgaan dat je heel lang blij zal zijn met je nieuwe aanwinst.

Hoe weet je of kleding duurzaam is

Voor iedereen die nog niet helemaal bekend is in de duurzame kledingindustrie, is het soms lastig te beoordelen of een kledingstuk wel of niet duurzaam is. Op veel websites kun je met filters aangeven dat je graag een kledingstuk wil dat duurzaam is. Als je dit een tijdje doet ga je vanzelf merken welke duurzame merken er vaak voorbijkomen en welke van jou vroegere lievelingsmerken helaas niet duurzaam zijn. Misschien zal je aan het begin je oude favoriete merken missen, maar er zijn tal van duurzame merken die kleding hebben van jouw smaak. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer merken die zich volledig richten op duurzaamheid. Ga dus vooral eens op onderzoek uit om te kijken welke merken aansluiten bij jouw wensen, en bij welke je een goed gevoel hebt. Voor je het weet heb jij een kast vol met de mooiste duurzame kleding.

Gerelateerde artikelen

Meer mode inspiratie

Online dameskleding kopen?

Het voorjaar is weer begonnen. Tijd om je garderobe aan te vullen met nieuwe...

Deze haar- en huidverzorging kende je misschien nog niet

Het is belangrijk dat we dagelijks onze haren en huid goed verzorgen. Nu zal...

Wat is traditioneel?

Zoals zoveel jonge stellen had ik laatst een discussie met mijn vriendin. We hadden...

3 tips om de lockdown verzorgd en gezond door...

Nu we allemaal meer aan huis gekluisterd zijn dan normaal, kom je erachter wat...

Lingerie, de basis van elke outfit!

Lingerie, de basis van elke outfit! Ondanks dat je lingerie vaak niet ziet is...

Heb jij je nieuwjaarsoutfit al in de kast?

Waar iedereen doorgaans al ruim op tijd een mooie nieuwjaarsoutfit zoekt ziet het er...

Populaire categorieën